Amber Naturalny
Amber Naturalny to lager inspirowany browarniczymi tradycjami regionu Pomorza. Wysoki ekstrakt słodu sprawia, że Amber Naturalny ma bogaty, głęboki i wyrazisty smak. Powstaje tradycyjną metodą warzenia wyłącznie ze słodu jęczmiennego, chmielu i wody z własnych ujęć głębinowych. Efektem jest naturalny, chlebowy smak z odrobiną goryczki. Lager to najpopularniejszy styl piwa dolnej fermentacji na świecie. Dzięki nam zyskał nietypową odsłonę.
Historia lagera sięga średniowiecza. To piwo dolnej fermentacji leżakowane w niskich temperaturach. W języku niemieckim słowo „Lagerung” oznacza leżakowanie. W średniowieczu piwo „lagerowano” w chłodnych miejscach, np. w jaskiniach. W XIX wieku, czyli przed pojawieniem się odpowiednich lodówek, niemieccy piwowarzy wykopywali piwnice specjalnie do leżakowania piwa. Napełniali je lodem z pobliskich jezior i rzek, co pozwalało na chłodzenie piwa latem (również z tego względu, że przez długi czas warzenie piwa latem było zabronione w większości kraju). Rozpowszechnienie lagera jest mocno powiązane z rozwojem chłodnictwa. Dzięki temu można było go warzyć przez cały rok na większą skalę.
Ambera Naturalnego warzymy od 2010 roku.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań z chudych mięs. Świetnie współgra z serami pleśniowymi.
Serwować w szklance w temperaturze 8-10°C.
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara 2012
Nowa odsłona Ambera Naturalnego
Amber Naturalny dostępny w sieci Żabka
Składniki |
woda z własnych ujęć głębinowych; słód jęczmienny jasny; chmiel; drożdże dolnej fermentacji z własnej stacji propagacji |
Metoda warzenia | tradycyjna; dolna fermentacja |
Pasteryzacja | tak |
Styl | lager |
Kolor | bursztynowy |
Termin przydatności do spożycia | 270 dni |
Ekstrakt | 12,2% |
Zawartość alkoholu | 5,7% |
Opakowanie: Należy podawać w: